Koersbal


Koersbalclub de Parel

 

Bij deze gezellige club wordt iedere woensdagochtend koersbal gespeeld. Truus, de spil van deze club, speelt het spel al 24 jaar met veel plezier en hoopt dat er meer mensen mee gaan doen. Zowel mannen als vrouwen vanaf 50 jaar van zijn harte welkom om zich aan te sluiten bij de Koersbalclub!

 

Wat is koersbal?

Deze van oorsprong Australische sport kent enige gelijkenis met jeu de boules. Omstreeks 1980 is deze sport overgewaaid naar Europa. In het kader van gezondheid bij ouderen wordt er steeds meer koersbal gespeeld. Dit balspel wordt binnen gespeeld op een mat van 8 bij 2 meter. 2 teams van 2 personen spelen tegen elkaar. De teams spelen met 4 bruine of 4 zwarte ballen. Net als bij jeu de boules, is het de bedoeling om de ballen zo dicht mogelijk bij de jack, het witte doelballetje, te rollen. De ballen rollen echter niet in een rechte baan, maar in een boog. Dit komt doordat het zwaartepunt van de ballen niet in het midden zit. Het duurt even om onder de knie te krijgen, maar is daardoor zeker niet minder leuk. Er is geen kracht voor nodig, zodat iedereen gelijke kansen heeft. 

Hoe speel je?

Er wordt afwisselend gerold met de zwarte of bruine koersballen. Het team met de zwarte koersbal begint, en het team met de bruine koersbal eindigt.

 

Spelregels:
1) De bedoeling van het spel is de koersballen zo dicht mogelijk bij de jack (het witte doelballetje) te spelen.
2) Alle koersballen dienen gerold te worden.
3) Het team met de zwarte ballen begint door de jack over de middenlijn te rollen.
Lukt dit niet of rolt de jack van de mat, dan mag het andere team het proberen.
4) Als de jack tot stilstand is gekomen, wordt het midden op de mat waar het tot stilstand kwam gelegd.
5) Wordt de jack door beide teams foutief gerold dan wordt het op het streepje net voor de lijn geplaatst voor het dubbelscorevak.
6) Wordt de jack door een koersbal weggestoten dan blijft het liggen op zijn nieuwe plek.
7) Wordt de jack van de mat gestoten, dan wordt het zo dicht mogelijk bij de rand van het speelveld geplaatst daar waar het balletje het speelveld heeft verlaten.

 

Dit zijn in grote lijnen de spelregels. Deze regels zal je in de praktijk snel onder de knie krijgen.

Iedereen kan het leren en zal snel ervaren dat koersbal een gezellig en verrassend spel is!

 

Lijkt het u leuk om mee te doen?

Kom eens langs op de woensdagochtend! Vanaf 09:30 tot 11:30 zal er koersbal worden gespeeld. Voor meer informatie kunt u vanaf 09:00 uur al binnenlopen 

 
 

 

 

Graag tot ziens bij Koersbalclub de Parel!